"Onze medewerkers zijn gecertificeerd"
Inprema Ongediertebestrijding&PreventieNieuws
-
24/7 plaagdierbeheersing met behulp van slimme Emitter muizen/ rattenval
24/7 plaagdierbeheersing met behulp van slimme Emitter muizen/ rattenval ...
Lees meer -
Bedwants bezig aan opmars in Nederland ze zijn overal waar-mensenbloed is
NU.NL 02 okt 2023 om 16:16Update: 4 uur geleden Fran...
Lees meer -
Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je ze dan je huis uit?
Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je z...
Lees meer
Houtworm
De houtworm is de meest voorkomende houtboorder binnen gebouwen. De larves van de houtwormkever zorgen voor de schade aan het hout. Deze larven leven ca. 3 jaar in het hout en kunnen door hun in die tijd aanzienlijke schade aanrichten. Ze behoren tot de drooghoutnoorders en ze tasten dus droog in gebouwen verwerkt hout aan, Ze tasten zowel loof als naaldhout aan. In mei t/m augustus komen de kevers uit het hout tevoorschijn. Het boormeel uit de gangen drukken ze hierbij naar buiten.
Uiterlijk
Een volwassen houtwormkever is 2,5-5 mm lang, donkerbruin van kleur en heeft een gebogen halsschild, waaronder de kop zit. Op de dekschilden zijn rijen kleine putjes te zien.
De larven worden tot 6 mm lang, zijn geelachtig van kleur en bezitten drie paar kleine pootjes.
Ontwikkeling
Kevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dit wil zeggen dat de ontwikkeling 4 stadia kent: ei–larve–pop–adult. De eitjes worden in mei tot augustus gelegd en komen na 2 à 3 weken uit.
De uit de eitjes komende larven boren zich ter plaatse in het hout en zullen zich gedurende zo’n 3 jaar in het hout ontwikkelen. Dit is afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en aard van het hout. Een temperatuur van 22-23℃ is het gunstigst voor de ontwikkeling van de larven.
Wanneer de larve volgroeid is, maakt hij een poppenwieg om daarin te verpoppen. De poppen zijn eveneens geelachtig wit van kleur en 4,5-5 mm lang. Het popstadium duurt 2 tot 4 weken en vindt plaats in de periode maart-mei.
Na de verpopping knaagt de volwassen kever knaagt zich een weg naar buiten en laat daarbij een cirkelvormige uitvliegopening achter, met een diameter van slechts 1-2 mm
Leefwijze
De gewone houtwormkever is niet kieskeurig wat houtsoort betreft. Praktisch alle houtsoorten kunnen worden aangetast, zowel binnen als buiten gebouwen; ze tasten ook boomstronken aan. De aantasting vindt meestal alleen plaats in het spinthout.
Kort na de paring legt het wijfje 20-40 eitjes in naden en spleten van het hout of in de oude boorgangen. De larven boren zich in het hout waar ze kronkelige gangen creëren die in alle richtingen lopen. Deze boorgangen zijn gevuld met boormeel dat een korrelige structuur heeft en ellipsvormige bolletjes bevat. De bolletjes zien er, zonder stof, sterk afgetekend uit en zijn zeer kenmerkend voor de gewone houtwormkever.
Het boormeel is geen zaagsel; het bestaat grotendeels uit uitwerpselen van de larven. Bij een actieve aantasting worden onder het houtwerk hoopjes boormeel aangetroffen.
Volwassen houtwormkevers leven zelf niet van hout. Ze leven in de zomerperiode maar een week of 3-4, waarin ze zich voornamelijk bezighouden met de voortplanting.
Schade
Het zijn enkel de larven die door hun vreterij aanzienlijke schade kunnen aanrichten. De schade vindt zowel plaats in naald- als loofhout dat in gebouwen verwerkt is. Niet alleen houten balken worden aangetast, ze zorgen ook voor schade in meubelen, beeldhouwwerken, manden en kisten.
Aangetaste voorwerpen kunnen hun sterkte verliezen.
Bestrijding van houtworm met ontzag voor het milieu:
Voordat een hout conserveermiddel wordt aangebracht, moet het te behandelen hout stofvrij worden gemaakt; oude verf- of laklagen dienen verwijderd te worden. Het heeft geen zin om geverfd hout te behandelen, omdat het gebruikte middel niet in het hout zal kunnen trekken.
Houtworm kan met verschillende produkten op verschillende manieren bestreden worden.
Wij gebruiken in water oplosbare houtconserveringsmiddelen. Dit heeft meerdere voordelen:
*Lage gebruiksconcentratie werkzame stof
*Middel bevat geen organische oplosmiddelen
*Minder belastend voor het milieu
*Ruimte is 4 uur na de behandeling weer te betreden
*Geringere geur overlast dan bij gebruik van olie gedragen middelen
Ook kunnen balken onder druk geïnjecteerd worden.
Bel bij last van houtworm 0172- 577458 of vul het contactformulier in dan bellen we u terug om een afspraak te maken voor een gratis inspectie.
Nieuws
-
24/7 plaagdierbeheersing met behulp van slimme Emitter muizen/ rattenval
24/7 plaagdierbeheersing met behulp van slimme Emitter muizen/ rattenval ...
Lees meer -
Bedwants bezig aan opmars in Nederland ze zijn overal waar-mensenbloed is
NU.NL 02 okt 2023 om 16:16Update: 4 uur geleden Fran...
Lees meer -
Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je ze dan je huis uit?
Als muizen en ratten niet meer met gif mogen worden bestreden, hoe krijg je z...
Lees meer